Vyplněním informací o vozidle nám pomůžete najít vhodný produkt a poradit vám.
Kontaktní informace
Informace o vozidle
Obsah sdělení
Pokud máte zájem rovnou si objednat opravu a nepotřebujete poradit, vyplňte univerzální objednávkový formulář
OK

Formulář byl úspěšně odeslán

Opravy řídících jednotek do osobních a nákladních vozidel
/ BLOG

Autodiagnostika a vše kolem ní

Každoroční prohlídky u lékaře vám pomáhají předcházet nemocem a jiným komplikacím, že? Totéž platí i pro vaše auto - pravidelné diagnostické testy mohou odhalit problémy s vaším vozidlem dříve, než si vyžádají nákladnou opravu, nebo ještě hůře, než zůstanete po poruše stát na kraji silnice. A přestože si mnoho lidí myslí, že diagnostické testy jsou nutné pouze tehdy, když se rozsvítí kontrolka motoru, proaktivní přístup k údržbě vozu má mnoho výhod. Zde se dočtete o pár z nich.

Co je diagnostický test neboli autodiagnostika?

Jeden z nejpřínosnějších technologických pokroků v autoprůmyslu (nejen pro spotřebitele, ale i automechaniky) je elektronizace součástí automobilu.

Pomocí softwaru tak diagnostické nástroje rychle a přesně poukážou na problematická místa (nejen) v motoru, a to díky svým zabudovaným procesorům, mikročipům a senzorům. 

Jaké oblasti vozu lze testovat?

Autodiagnostika umí odhalit problémy v motoru, převodovce, výfukovém systému, brzdách a dalších částech vozu, stejně jako problémy s výkonem vstřikovačů paliva, průtokem vzduchu a chladicí kapaliny, zapalovacími cívkami a škrticí klapkou. 

Častou mylnou představou o autodiagnostice je, že automechanici mohou pomocí nástrojů pro čtení kódů určit přesný problém, který spustil kontrolku, a ta vám po nastartování vyskočí na palubovce. Ve skutečnosti kód pouze informuje, které parametry motoru nebo součástek jsou mimo rozsah, příčinu problémů však neuvádí. Zde přichází na řadu starý dobrý lidský mozek, kdy automechanik využívá svých zkušeností a odborných znalostí k diagnostice základního problému.

Jaké jsou výhody diagnostického testu automobilu?

Před vznikem autodiagnostiky bylo zjišťování problémů časově náročné a nákladné, zejména s ohledem na to, že majitelé vozů přiváželi své automobily k mechanikům až při poruše. Nyní mohou počítačové komponenty automobilů odhalit problémy dlouho předtím, než způsobí poruchu. Diagnostické nástroje mohou také zkontrolovat počítačový systém vozu, zda neobsahuje oznámení výrobce a uložené informace o historii vozu, a poskytnout tak technikům ucelený obraz, aby mohli provést co nejlepší opravu.

Jak často by měl vůz procházet diagnostickými testy?

Nemusíte čekat, až se rozsvítí kontrolka motoru nebo jiné kontrolky, abyste mohli podstoupit diagnostický test vozu. Pokud slyšíte nebo cítíte, že něco "nejede, jak má", mohou mechanici pomocí diagnostických testů problém odhalit. Mnozí z nich však doporučují, abyste svůj vůz odvezli na diagnostiku alespoň jednou ročně. Tak můžete odhalit drobné problémy, které nejsou vidět ani slyšet (a které nespustí kontrolku). 

Autodiagnostika je také užitečným nástrojem, když si vybíráte ojetý vůz. Soukromní profesionální prodejci automobilů by měli souhlasit s diagnostickým testem předtím, než se zavážete ke koupi. Pokud tak neučiní, je to znamení, že byste měli od obchodu raději odstoupit.

Typy autodiagnostik

  1. Přístroj s displejem neboli Hand-Held je nejjednodušší na ovládání, skládá se z kabelu a samostatného displeje. Displej má ovládací prvky a vy nemusíte nic propojovat ani instalovat, vše vás jednoduše navede. Proto jde o velmi jednoduchý a pohodlný typ diagnostiky, při kterém nemusíte kdovíjak rozumět technologiím tak, jak je tomu u zbylých dvou typů.
  2. Bezdrátový adaptér je kompaktní typ, kterému stačí připojení WiFi nebo Bluetooth a OBD2 čtečka. Tento typ autodiagnostiky je vhodnější pro ty, kterým nejsou cizí moderní technologie, protože jej propojujete se svým mobilním telefonem nebo jiným zařízením prostřednictvím aplikace. Zde pozor na to, že ne vždy je aplikace součástí zařízení a musíte si ji tak obstarat sami. Některé aplikace však nejsou zdarma  a v českém jazyce. 
  3. PC skener se zapojuje do 16pinového OBD konektoru (diagnostická zásuvka On-Board Dianostics) ve vašem autě. Každé auto může mít OBD zásuvku na jiném místě. Kde ji máte ve vašem voze vy, jednoduše zjistíte na této webové stránce. Připojení kvašemu notebooku nebo počítači zajistí USB výstup nebo bluetooth. Před samotným skenováním je však zapotřebí mít nainstalovaný patřičný software.

Ukázka diagnostiky

Máte v autě nějaký problém, závadu? Sami možná jen těžko odhalíte příčinu a v servisu se nebojí si za to naúčtovat raketu, mají k tomu ale důvod. Správný software autodiagnostiky totiž něco stojí.

Jako dobré řešení se proto nabízí mít v autě autodiagnostiku, která vám každou závadu odhalí pomocí chybové hlášky. Je to jednoduché, čím více máme v autě elektroniky, tím přesnější získáme informace o stavu vozu. Další variantou je vlastnit software diagnostiky, který můžete do auta zapojit a který vám bude hlásit report např. do vašeho notebooku. Tento typ diagnostiky se nazývá PC skener. Cena se pohybuje už okolo pár stovek, jde však o čínské typy, které nedoporučujeme. Nejsou moc přesné a zároveň vás mohou špatně navést a diagnostikovat úplně jiný komponent, než se kterým má váš vůz problém. Nejideálnější jsou přístroje, které jsou určené přímo pro vaši značku vozu. Ty jsou samozřejmě mnohem dražší, jejich cena se pohybuje klidně od 15 až 20 tisíc korun nahoru podle typu vozu.

TOP 3 nejoblíbenější autodiagnostiky dle Heureky:

top3_autodiagnostika_heureka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tyto diagnostiky jsou velmi populární, my je však kvůli nespolehlivosti nedoporučujeme.

 

Průběh diagnostiky

Ukážeme vám, jak taková autodiagnostika probíhá. Využili jsme přístroj Mega macs PC, který vás vyjde okolo 15.000 Kč, a je vhodný pro vozy Škoda. My konkrétně testovali na typické české dvojkové Fabii 1.6 16V tdi. 

Software nám jako problém vyhodnotil ventily vstřikování, viz přiložený obrázek, kde můžete dále vidět, že software vám identifikuje také systém, funkci problémové jednotky, ale i možné důsledky a příčiny. V tomto případě mohlo být příčinou např. přerušení/zkrat/odpor v proudovém obvodu, nesprávné napájení, defekt ventilu aj. Důsledkem může být horší výkon motoru, škubání nebo že motor zhasíná či vůbec neběží. 

Autodiagnostika_mega_macs_PC

Po této diagnostice je další krok jasný - podívat se, jak na tom daná řídicí jednotka je. Ne vždy však dokážeme vidět chybu, tady na další fotografii můžete vidět čtyři vstřikovače, které nám systém vyhodnotil jako vadné. Vizuálně jsou však bez vady, plug-outy jsou také v pořádku a žádný z nich není vypojen. Dalším krokem by tedy mělo být odzkoušení a testování jednotlivých vstřikovačů, protože chyba nemusí být ve všech. Doporučujeme, abyste s výměnou vadného vstřikovače, vyměnili zároveň všechny najednou. Každý vstřik by měl vystřikovat stejným tlakem – stejné množství paliva do motoru. V případě výměny jednoho vstřikovače by tomu tak nebylo a jeho provozní parametry by byly výkonnější. Jak jsou na tom s kvalitou vstřikovače vám napoví korekční dávka.

porucha_vstikovacu

Dobrá diagnostika je pro nás základem i při opravách řídících jednotek. Ne všechny poruchy jsou naši technici schopni simulovat na stole. Předtím než nám jednotku pošlete k opravě, je také vhodné prověřit kabeláž či senzory, které jednotka označila jako vadné. Často je porucha právě v nich.

Naši zkušení technici vám opraví téměř vše týkající se řídicích jednotek motoru, ABS, převodovek nebo aktivátorů či přístrojových štítů.

 

Jakub
Jakub Specialista přes řídící jednotky.
+420 731 447 501 (Ve všední dny od 8:00 do 17:00)
Mohlo by Vás zajímat
  • #Řídící jednotky motoru
  • #Nákladní vozidla
  • #Nejčastější chybové hlášky
24.04.2024

Řídící jednotka motoru EDC7C32 pro tahače MAN

Detail článku
  • #Řídící jednotky AdBlue
  • #Osobní vozidla
  • #Nejčastější chybové hlášky
09.03.2024

Řídící jednotka AdBlue pro vozy Stellantis (dříve PSA Group)

Detail článku
  • #Řídící jednotky ABS
  • #Nejčastější chybové hlášky
  • #Osobní vozidla
12.01.2024

Řídící jednotka ABS ESP MK60 a její nejčastější poruchy

Detail článku
  • #Řídící jednotky ABS
  • #Nejčastější chybové hlášky
  • #Osobní vozidla
23.11.2023

Řídící jednotka BOSCH ABS 8.0: Klíčový prvek moderního bezpečnostního systému

Detail článku
guarantee ZÁRUKA 1 ROK s možností prodloužení o 12 měsíců
find Technická podpora k opravě ZDARMA
delivery Řídící jednotku u vás vyzvedneme zcela ZDARMA
steps Rychlé vyřízení objednávky již ve 3 krocích
Načítání
Zpět nahoru