Vyplněním informací o vozidle nám pomůžete najít vhodný produkt a poradit vám.
Kontaktní informace
Informace o vozidle
Obsah sdělení
Pokud máte zájem rovnou si objednat opravu a nepotřebujete poradit, vyplňte univerzální objednávkový formulář
OK

Formulář byl úspěšně odeslán

Opravy řídících jednotek do osobních a nákladních vozidel
/ BLOG

Automatické převodovky Ford Durashift

Automobilka Ford pro své převodovky používá termíny Durashift a Powershift. Ford používá termín Durashift ale i pro manuální převodovky a CVT. Převodovky, které Ford vyvinul, používají i značky Volvo, Mitsubishi nebo Mazda. 

Ford_Transit_ecuservis (1)

Ford má obchodní značení automatických převodovek komplikované. Pod termínem Durashift se skrývají robotizované manuály (Durashift EST), převodovky s nekonečným převodovým poměremCVT (Durashift CVT) a také manuální převodovky. Termín PowerShift používal Ford pro dvouspojkové převodovky vyvíjené společností Getrag, tento termín kvůli problému s kvalitou suchých dvouspojek už ale výrobce opustil.   

Automobil s elektronicky ovládanou spojkou se vyplatí, pokud automobil využívá více osob, které vůz nevlastní. Elektronika šetří spojku a eliminuje zlozvyky řidičů (zbytečně dlouhý prokluz spojky). Další výhodou je i relativně nízká cena, protože převodovka je doplněna o elektromotory. Mezi hlavní nevýhody všech automatů patří vyšší složitost celého systému a náchylnost k závadám. Z dnešního pohledu nemůžeme pozitivně hodnotit ani samotnou délku řazení. 

Durashift EST (Electronic Shift Transmission)  

Automat v dodávce zvyšuje komfort a bezpečnost profesionálního řidiče. Toto řešení navíc snižuje únavu řidiče a šetří motor i spojku. Ford způsobil v roce 2002 senzaci, když za příplatek 80 000 korun nabídl příplatkovou výbavu své populární dodávce Ford Transit

Jedná se o robotizovanou manuální pětistupňovou převodovku, která má elektronicky řízené ovládání spojky a automatizovaný mechanismus řazení. Konkrétně u převodovky FT 75 je možné tlačítky na středovém panelu volit jízdní režimy – úsporný, zimní a výkonný. Řidič může kdykoli změnit rychlostní stupeň zmáčknutím tlačítka na volantu.   

Durashift EST jste mohli mít s dieselem Duratorq 2.4 o výkonu 66 kW (90 kw). Jako perličku na závěr uvedeme vozy Formule 1, které mají vzdáleně podobný koncept převodovky – žádná řadicí páka ani spojkový pedál. Podobnost je však velmi vzdálená. Toto řešení bylo v dobových materiálech Fordu prezentováno jako palivově úsporné řešení – oproti standardní mechanické pětistupňové převodovce měla v modelu Transit ušetřit 8 % paliva oproti klasickým automatům s hydrodynamickým měničem až 18 %. Celý systém je oproti čistě manuální převodovce jen o 5 kg těžší. 

Převodovka Durashift EST byla používána i v menších modelech, jako jsou Ford Fiesta nebo Fusion, a to v kombinaci jak s benzínovými motory, tak s naftovými motory TDCI. 

durashift

 

Durashift EST vychází z pětistupňové manuální převodovky Fordu MT75. Spojka je automatická a o změnu rychlostních stupňů se starají elektromotory. Tento systém se skládá ze dvou samostatných celků - TCU - řídicí jednotky převodovky s aktuátorem převodovky a z mechatroniky převodovky. Právě mechatronika této převodovky zlobí častěji. My umíme opravit jak aktuátor, tak mechatroniku.  

 

Projevy závady převodovky Durashift, se kterými se setkali naši zákazníci: 

  • Motor nejde nastartovat.
  • Převodovka neřadí.
  • Motorový olej je silně znečištěn.
  • Na přístrojové desce je F.
  • Vozidlo nejde nastartovat a stále je zařazený převodový stupeň.
  • Při zapnutí zapalování se na displeji objeví prázdný obdélník bez čísla zařazeného převodového stupně a pak se objeví hlášení Transmission malfunction a rozsvítí se žlutá kontrolka převodovky Durashift EST. Nejde přeřadit převodový stupeň a vozidlo nejede.
  • Nelze zařadit, ani nastartovat - píše chybu.
  • Nelze nastartovat, tudíž nemůže automat řadit.
  • Při chladnějších teplotách nestartuje, ukazuje písmeno S. Když je teplo, auto nastartuje.
  • Přístrojový panel píše závadu převodovky a motor nelze nastartovat.
  • Auto neřadí správně, např. občas z kopce nechtělo přeřadit na vyšší stupeň, ale motor zůstal ve vysokých otáčkách. Občas se objeví trhnutí při řazení, nakonec se při jízdě rozsvítí kontrolka automatické převodovky a auto již nelze nastartovat.

 

Jaké jsou nejčastější chybové kódy? 

P0810 - snímač polohy ovladače spojky

P0919  - snímač polohy řadicí páky

 

Ford prodává převodovky Durashift a Powershift. Jaký je mezi nimi rozdíl? 

Ford Durashift EST je převodovka, která se montovala především do Fordů Transit, Fiesta a Fusion. U Fordů se však můžete setkat s dvouspojkovou převodovkou Powershift. Dále existuje Durashift CVT - bezstupňová převodovka.   

 

V ECUservisu umíme opravit řídicí jednotku (TCU) převodovek Durashift EST. Jejím úkolem je vyhodnocování polohy mechanismů ve spojce a mechanismů řazení, sleduje otáčky motoru, rychlost vozidla. Potřebujete opravit řídicí jednotku? Ozvěte se nám.

Jakub
Jakub Specialista přes řídící jednotky.
+420 731 447 501 (Ve všední dny od 8:00 do 17:00)
Mohlo by Vás zajímat
  • #Řídící jednotky AdBlue
  • #Osobní vozidla
  • #Nejčastější chybové hlášky
09.03.2024

Řídící jednotka AdBlue pro vozy Stellantis (dříve PSA Group)

Detail článku
  • #Řídící jednotky ABS
  • #Nejčastější chybové hlášky
  • #Osobní vozidla
12.01.2024

Řídící jednotka ABS ESP MK60 a její nejčastější poruchy

Detail článku
  • #Řídící jednotky ABS
  • #Nejčastější chybové hlášky
  • #Osobní vozidla
23.11.2023

Řídící jednotka BOSCH ABS 8.0: Klíčový prvek moderního bezpečnostního systému

Detail článku
  • #Aktuátory
  • #Nejčastější chybové hlášky
  • #Osobní vozidla
  • #Nákladní vozidla
26.10.2023

REA a SREA systémy - jak fungují aktuátory a jaké jsou jejich typické závady

Detail článku
guarantee ZÁRUKA 1 ROK s možností prodloužení o 12 měsíců
find Technická podpora k opravě ZDARMA
delivery Řídící jednotku u vás vyzvedneme zcela ZDARMA
steps Rychlé vyřízení objednávky již ve 3 krocích
Načítání
Zpět nahoru