Vyplněním informací o vozidle nám pomůžete najít vhodný produkt a poradit vám.
Kontaktní informace
Informace o vozidle
Obsah sdělení
Pokud máte zájem rovnou si objednat opravu a nepotřebujete poradit, vyplňte univerzální objednávkový formulář
OK

Formulář byl úspěšně odeslán

Opravy řídících jednotek do osobních a nákladních vozidel
/ BLOG

Výměna palubní desky

Při jízdě autem je třeba mít na paměti mnoho informací, jako je rychlost, hladina paliva, otáčky atd. Přístrojové desky představují způsob, jak řidiči všechny tyto informace rychle a stručně zobrazit. Někdy bývá palubní deska napárována i na řídicí jednotku nebo v ní bývá imobilizér. Její správná funkčnost tak bývá stěžejní nejen pro jízdu, ale i samotný start vozidla. 

Co je to sdružený přístroj?

Každý moderní vůz má sdružený přístroj. Tachograf je sdružený přístroj, který umožňuje záznam okamžité rychlosti, ujeté dráhy a chodu motoru v závislosti na čase. Když nastoupíte do vozu, je to první věc, která vám padne do oka. Přístrojová deska, nazývaná také palubní deska, je hlavní deska za volantem, která obsahuje několik ukazatelů a kontrolek.      

palubnideska

Kromě jiných ukazatelů obsahuje přístrojová deska např. tachometr, rychloměr, palivoměr, počítadlo kilometrů, ukazatele směru jízdy.
Většina starších přístrojových desek používá k zobrazení naměřených hodnot analogové ciferníky, v moderních vozech jsou samozřejmostí digitální ukazatele. Konstrukce přístrojových desek se v průběhu času měnila.
Starší přístrojové desky se připojovaly přímo k měřeným komponentům. Novější modely se připojují k řídicí jednotce nebo getaway modulu, který do přístrojů přenáší všechny potřebné informace.

Oprava/výměna přístrojové desky

Naši specialisté vám mohou pomoci výměnou či opravou. Cena opravy přístrojové desky se u nás pohybuje v řádu tisícikorun pro většinu osobních vozidel. Chcete-li znát přesnou cenu, kontaktujte naši zákaznickou podporu. Na opravu dáváme záruku 12 měsíců.

Faktory, které ovlivňují náklady na výměnu sdružených přístrojů:

Typ přístrojové desky

Většina moderních automobilů má modernější typ sdruženého přístroje s digitálními ciferníky a ukazateli. Starší vozy mají analogové přístroje a ciferníky. Obecně platí, že oprava digitálních sdružených přístrojů bude kvůli obvodům dražší. 

Typy snímačů

Náklady na opravu ovlivní také typy snímačů v palubní desce. Automobily, které používají především mechanické nebo odporové snímače, budou levnější na výměnu, protože nemají složité elektrické komponenty.

Značka/model

Náklady ovlivní také značka a model vašeho vozu. Některé vozy mají v přístrojové desce malé procesory, takže jejich oprava bude složitější. Opravy přístrojových desek s analogovými komponenty jsou jednodušší, tudíž i levnější. 

Stáří vašeho vozu

Čím starší je váš vůz, tím jednodušší a levnější bude oprava přístrojové desky. Je to díky tomu, že starší vozy obvykle nemají tak pokročilé výpočetní systémy jako moderní automobily. 

U nás můžete zakoupit repasované díly značek: Alfa Romeo, Audi, Avia, BMW, Caterpillar, Chevrolet, Chrysler, Citroen, Dacia, Daewoo, DAF, Daihatsu, Deutz, Dodge, Ducati, Fiat, Ford, GMC, Hino, Honda, Hyundai, Isuzu, Iveco, Jaguar, Jepp, Kia, Lada, Lambo, Lancia, Land rover, Lotus, Mack, MAN, Maserati, Mazda, Mercedes, Mitsubishi, Multicar, Neoplan, New Holland, Nissan, Opel, Peugeot, Porsche, Proton, Renault, Rover, Saab, Scania, Seat, Smart, Ssang Yong, Subaru, Suzuki, Škoda, Tatra, Toyota, Volvo, Volkswagen, Yamaha, Yanmar, Zetor.

 

Na fotografiích níže můžete vidět, jak vypadá starší přístrojový štít z Fordu Fiesta

 

palubni_deska_ford_fiesta

pristrojova_deska_ford_fiesta

Na druhé fotografii je zadní strana, kde je vidět k čemu jaká žárovka slouží, respektive k jakému ukazateli patří. Uprostřed pak vidíte, jak vypadá mechanický pohon rychloměru. Níže vidíte detail jednotlivých ukazatelů.

pristrojovadeska

 

Jak vyměnit přístrojovou desku v autě

Nyní vám zkusíme přiblížit, jak taková výměna probíhá, kdybyste se rozhodli ji provést sami. Přístrojová deska automobilu je zranitelná část, která je neustále vystavena slunečnímu záření. V zimě je palubní deska naopak vystavena chladu, ale při zapnutí topení na ni proudí horký vzduch. Extrémní výkyvy teplot mohou na palubní desce zanechat praskliny nebo způsobit závady vnitřních komponentů. Rozhodli jste se přístrojovou desku vyměnit sami? Postupujte podle následujícího návodu: 

  1. Před jakoukoli opravou vozu odpojte baterii. Předejdete tak poškození elektrického systému vozu.
  2. Pokud je to u vašeho automobilu možné, demontujte: volant, přístrojovou desku, odkládací schránku, větrací otvory a všechny zbývající šrouby/panely na palubní desce. Odpojte všechna napojení ke sdruženému přístroji a zcela jej vyjměte. Odstraňte také obložení na A-sloupku vedoucí od palubní desky až ke stropu podél čelního skla. Tento krok není vždy nutný. Staré plasty mají tendenci praskat, proto doporučujeme maximální opatrnost při manipulaci s nimi. Případně svěřte výměnu servisu
  3. Odstraňte všechny šrouby nebo vruty, které ji ještě drží na místě. Pomalu a opatrně vyjměte přístrojovou desku. Dávejte pozor, abyste neporušili žádné plastové výstupky nebo díly, které zůstaly uvnitř vozu. 
  4. Teď už jen stačí palubní desku poslat k nám. S tímto krokem vám pomůže náš rychlý návod. Po přijetí nové nebo opravené desky přejděte ke kroku 5.
  5. Namontujte přístrojovou desku do vozidla. Opatrně nasaďte přístrojovou desku a zasuňte ji na její místo. Někdy bývá vhodné zapojit napájení a kabely dříve a vyzkoušet, zda vše funguje, než přístrojovou desku vrátíme zpět.
  6. Přístrojovou desku smontujte v opačném pořadí než při demontáži. Namontujte vzduchové výduchy zpět do palubní desky, vraťte šrouby a vruty, přístrojovou desku a volant. Před přišroubováním nezapomeňte zapojit zástrčky zpět do sdruženého panelu přístrojů.
    Připojte baterii a zkontrolujte, zda vše funguje. Můžete zkusit zapnout rádio, světla, vzduch, topení a přístrojovou desku.

Co na vás na přístrojové desce svítí?

Červené symboly jsou výstražné a značí závadu. Při jejich rozsvícení doporučujeme vůz zastavit a ihned volat autoservis nebo asistenční službu. Problém je vždy s důležitými komponenty, jako je např. nedostatek motorového oleje nebo chladicí kapaliny.

Oranžové/žluté symboly jsou také výstražné a jedná se o poruchu airbagu, motoru, posilovače řízení, parkovací brzdy, brzdového asistenta ABS, katalyzátoru, měření tlaku v pneumatikách nebo o připomenutí nespoutaného pasažéra aj. U dieselových motorů se můžete setkat s poruchou filtru pevných částí (DPF) nebo ikonou žhavení. Oranžové kontrolky byste neměli dlouhodobě ignorovat, ale je možné jízdu dokončit.Pozor si také dávejte na to, že se oranžové kontrolky mohou změnit na červené, a to se už potom jedná o kritickou chybu.

Zelené a modré symboly jsou informativního rázu. Jde např. o upozornění, jaká funkce je zapnutá, např. pohon na všechny čtyři, změna směru jízdy, rozsvícená světla atd.

kontrolkyvaute

Ve většině moderních osobních a nákladních automobilů je přístrojová deska umístěna bezprostředně za volantem, takže řidič má všechny ukazatele v přirozeném zorném poli. Některá vozidla však mají přístrojové desky umístěné uprostřed.
Veterány mají ukazatele teploty chladicí kapaliny zabudované přímo ve víčkách chladiče a některá vozidla měla také otáčkoměry umístěné na kapotě. Moderní přístrojové desky jsou často modulární, takže všechny přístroje ve vozidle jsou umístěny v jediné odnímatelné jednotce. Tyto modulární přístrojové desky jsou buď plně elektronické nebo plně elektronické s mechanickým rychloměrem. Modulární charakter těchto jednotek umožňuje jejich relativně snadné vyjmutí a s jejich opravou vám pomůžeme. 

U nás umíme repasovat palubní desky za výhodných cenových podmínek. Máte-li jakékoliv dotazy, kontaktujte naši zákaznickou podporu.

Jakub
Jakub Specialista přes řídící jednotky.
+420 731 447 501 (Ve všední dny od 8:00 do 17:00)
Mohlo by Vás zajímat
  • #Řídící jednotky AdBlue
  • #Osobní vozidla
  • #Nejčastější chybové hlášky
09.03.2024

Řídící jednotka AdBlue pro vozy Stellantis (dříve PSA Group)

Detail článku
  • #Řídící jednotky ABS
  • #Nejčastější chybové hlášky
  • #Osobní vozidla
12.01.2024

Řídící jednotka ABS ESP MK60 a její nejčastější poruchy

Detail článku
  • #Řídící jednotky ABS
  • #Nejčastější chybové hlášky
  • #Osobní vozidla
23.11.2023

Řídící jednotka BOSCH ABS 8.0: Klíčový prvek moderního bezpečnostního systému

Detail článku
  • #Aktuátory
  • #Nejčastější chybové hlášky
  • #Osobní vozidla
  • #Nákladní vozidla
26.10.2023

REA a SREA systémy - jak fungují aktuátory a jaké jsou jejich typické závady

Detail článku
guarantee ZÁRUKA 1 ROK s možností prodloužení o 12 měsíců
find Technická podpora k opravě ZDARMA
delivery Řídící jednotku u vás vyzvedneme zcela ZDARMA
steps Rychlé vyřízení objednávky již ve 3 krocích
Načítání
Zpět nahoru