Vyplněním informací o vozidle nám pomůžete najít vhodný produkt a poradit vám.
Kontaktní informace
Informace o vozidle
Obsah sdělení
Pokud máte zájem rovnou si objednat opravu a nepotřebujete poradit, vyplňte univerzální objednávkový formulář
OK

Formulář byl úspěšně odeslán

Opravy řídících jednotek do osobních a nákladních vozidel
/ BLOG

ECU - Řídící jednotka automobilů - k čemu slouží a kolik stojí jejich oprava

Řídící jednotky nebo také ECU (z angl. Electronic Control Unit) jsou důležitou součástí všech moderních vozidel. Jejich úkolem je řízení jednotlivých systémů vozidla, včetně motoru, převodovky, brzd, řízení a dalších důležitých komponent. Pokud dojde k poruše řídící jednotky, je nutné identifikovat příčinu a jednotku opravit, či vyměnit za novou.

 

bez názvu-6662

 

Řídící jednotka (ECU) je v podstatě vestavěný počítač pro řízení automobilových systémů, který sleduje činnost systému pomocí elektrických vstupů, k nimž jsou připojeny senzory. Regulační zásahy provádí řídící jednotka pomocí elektrických výstupů. Vzájemnou komunikaci řídících jednotek zajišťuje síťové rozhraní. Obvykle se využívají sériové sběrnice jako CAN, LIN či FlexRay.

V moderních automobilech se také často nachází řídící jednotky pro další systémy, jako je například airbag, jednotky komfortu, jednotky světel atd. Tyto jednotky jsou navrženy tak, aby umožňovaly řídící snadnou a pohodlnou kontrolu nad těmito funkcemi vozidla a moderní vozidla jich mohou mít několik desítek.

 

Základní typy řídících jednotek

Řídící jednotka motoru je mozkem celého auta

Moderní motorové řídící jednotky jsou složité počítače, které přijímají informace ze senzorů umístěných po celém motoru a okolí, a na základě těchto informací řídí výkon motoru. Mezi funkce, které ECU motoru ovládá, patří systém palivového vstřikování (kdy a jaké množství paliva se vstřikuje do motoru, aby dosáhl optimálního výkonu a efektivity spalování paliva), systém zapalování (kdy a jak jsou zapalovány jednotlivé válcové jednotky pro dosažení optimálního výkonu a emisních hodnot), regulace emisí (kontrola množství produkovaných emisí), ovládání rychlosti a výkonu.

Řídící jednotka ABS

Řídící jednotka ABS (Anti-lock Braking System) slouží k řízení systému brzd s protiblokovacím systémem. ABS je bezpečnostní prvek, která pomáhá řidičům udržet kontrolu nad vozidlem při brzdění v náročných situacích, jako jsou kluzké podmínky na vozovce nebo prudké brzdění. Řídící jednotka ABS sbírá informace o rychlosti každého kola vozidla buď pomocí senzorů umístěných na těhlici, náboji nebo využívá magnetického proužku na ložisku . Pokud řidič prudce sešlápne brzdový pedál, řídící jednotka ABS vypočítává rychlost kola a v případě, že zjistí, že se kolo zablokovalo a začíná se klouzat, okamžitě uvolní a opětovně v krátkých intervalech přidá brzdnou sílu na toto kolo. Tím se kolo udrží v pohybu a zabrání se jeho zablokování. 
Řídící jednotka ABS je tvořena třemi částmi, samotnou řídící jednotkou, hydraulickou částí a motorem.

Řídící jednotka převodovky

Řídící jednotka převodovky slouží k řízení činnosti automatické převodovky nebo robotizovaného manuálu a zajišťuje správný výběr rychlosti na základě různých faktorů (otáčky motoru, rychlost vozidla, náklon vozovky a další). Moderní řídící jednotky převodovky jsou obvykle vybaveny mikroprocesory a senzory. Řídící jednotka má potom program, který umožňují automatizované řízení převodovky.

Porucha řídící jednotky

Každá řídící jednotka obsahuje procesor, který zpracovává data z různých senzorů a komunikuje s jinými řídícími jednotkami ve vozidle. Tyto jednotky jsou navrženy tak, aby rychle reagovaly na různé situace a zajišťovaly, že vozidlo je bezpečné a efektivní.

Pokud dojde k poruše ECU, může to mít negativní dopad na výkon vozidla. Například porucha řídící jednotky motoru, může vést k problémům s výkonem motoru, vynecháváním zapalování válců, jiskrou atd. O stavu jednotek ve vozidle nám nejvíce napoví diagnostika

 

Oprava řídící jednotky

Oprava řídící jednotky automobilu může být složitá a nákladná, zejména u novějších modelů s pokročilými elektronickými systémy. Jednou z nejčastějších příčin poškození řídící jednotky je selhání elektronických součástek, jako jsou tranzistory, diody a kondenzátory. Tyto komponenty mohou být náchylné k poruchám kvůli vysokým teplotám, vibracím a korozi. Pokud dojde k poškození více součástek jednotky, je vhodnější vyměnit celou jednotku.

Dle našich statistik je zhruba 12 % řídících jednotek neopravitelných. Nejčastěji jsou to řídící jednotky poškozené vodou či ohněm. Pokud je jednotka poškozena natolik, že ji nelze opravit, nabídneme vám repasovanou řídící jednotku. K opravě řídících jednotek používáme specializované diagnostické nástroje a softwary, které nám umožňují identifikovat a opravit jednotlivé typy poruch

Měli byste mít na paměti, že opravy řídících jednotek patří do rukou profesionálních techniků, kteří mají zkušenosti s opravami elektronických systémů automobilů. Pokud se pokusíte opravit řídící jednotku sami, můžete snadno způsobit další poškození.


Cena opravy řídící jednotky vs. nákup nové jednotky

Cena opravy řídící jednotky závisí na mnoha faktorech - rozsah poškození, model a značka vozidla, typ řídící jednotky, dostupnost náhradních dílů. Obecně lze říci, že oprava řídící jednotky je výrazně levnější než nákup nové jednotky, zejména u starších vozidel, kde jsou náhradní díly stále dostupné. U některých automobilů mohou být nové řídící jednotky k dispozici pouze u originálního výrobce vozu, což nákup ještě více prodraží.

Při rozhodování mezi opravou původní jednotky a nákupem nové řídící jednotky je třeba zvážit několik faktorů, jako je stáří vozidla, celkový stav a využití vozidla. A samozřejmě také cenu opravy v porovnání s nákupem nové jednotky. Je-li vozidlo starší a náklady na opravu jsou přijatelné, není důvod utrácet za novou jednotku.

 

Řídící jednotky zajišťují bezpečný silniční provoz

Celkově lze říci, že řídící jednotky jsou klíčovou součástí moderních automobilů, které zajišťují bezpečnost a správnou funkčnost vozidel. Pokud by došlo k poruše jedné z těchto jednotek, může to mít vážné důsledky pro řidiče i ostatní účastníky provozu. Proto je důležité řídící jednotky pravidelně kontrolovat a udržovat je v dobré kondici.

Vyskytly se u vašeho vozu problémy s jakoukoli řídící jednotkou? Napište nám, pomůžeme vám s diagnostikou poruchy i její opravou. 

Jakub
Jakub Specialista přes řídící jednotky.
+420 731 447 501 (Ve všední dny od 8:00 do 17:00)
Mohlo by Vás zajímat
  • #Řídící jednotky AdBlue
  • #Osobní vozidla
  • #Nejčastější chybové hlášky
09.03.2024

Řídící jednotka AdBlue pro vozy Stellantis (dříve PSA Group)

Detail článku
  • #Řídící jednotky ABS
  • #Nejčastější chybové hlášky
  • #Osobní vozidla
12.01.2024

Řídící jednotka ABS ESP MK60 a její nejčastější poruchy

Detail článku
  • #Řídící jednotky ABS
  • #Nejčastější chybové hlášky
  • #Osobní vozidla
23.11.2023

Řídící jednotka BOSCH ABS 8.0: Klíčový prvek moderního bezpečnostního systému

Detail článku
  • #Aktuátory
  • #Nejčastější chybové hlášky
  • #Osobní vozidla
  • #Nákladní vozidla
26.10.2023

REA a SREA systémy - jak fungují aktuátory a jaké jsou jejich typické závady

Detail článku
guarantee ZÁRUKA 1 ROK s možností prodloužení o 12 měsíců
find Technická podpora k opravě ZDARMA
delivery Řídící jednotku u vás vyzvedneme zcela ZDARMA
steps Rychlé vyřízení objednávky již ve 3 krocích
Načítání
Zpět nahoru